belmac a odrody jablk

Odrody jabĺk a Belmac

Jedno z najkrajších a najchutnejších ovocí, ktoré chvalabohu hojne rastie aj u nás na Slovensku je jablko Belmac. Okrem toho, že sú jablká veľmi zdravé, obsahujú veľa vitamínu C, minerály aj vlákninu, ktorá má veľmi dobrý vplyv na náš metabolizmus.

Odrody jabĺk a ich využitie 

Granny smith – jabĺčka sú charakteristické svojou krásnou zelenou farbou. Sú vhodné na pečenie koláčov, ktoré najbežnejšie používajú pekári a cukrári. Obsahujú najmenej cukru.

Jonaprince alebo Jonagored – vhodné na strúhané koláčiky – štrúdle, jablkové pyté, kysnuté koláče.

Gala, Pinobal a Fuji – patria medzi veľmi sladké odrody. Najdlhšie z týchto vydrží Fuji, lebo je najtvrdšie. Je sladké, chrumkavé a šťavnaté, veľmi vďačné aj na odšťavovanie. Aj Gala aj Pinobal je sladká odroda, ale sú u mäkšie, čiže nám kratšie vydržia.

Jonagored a Golden – odrody vhodné na sušenie.

Najvhodnejšia odroda na uskladnenie je Braeburn  – vydrží až do apríla. Odrody Jonagored, Idaret a Šampión, vydržia do decembra – januára.

Najlepšie na skladovanie jabĺk sú pivnice alebo garáže , kde nie je teplo ani mráz. Jabĺčkam nevadí ani vlhkosť. Jablká sa pokojne môžu skladovať na sebe, len musia byť uložené tak, keď ich dávate do bedničky, aby sa pri manipulácii neobúchali. Po čase sa na nich inak  vytvorí hnedá škvrna a jablko začne hniť. Čiže treba ich pekne ručne ukladať a priebežne preberať.

Je v šupke ukrytých najviac vitamínov?

Ideálne je, ak si jablká Belmac pred jedením dobre umyjeme a ideálne aj ošúpeme. Najzdravšie  je jesť jablká aj so šupkou v bio kvalite, kedy ste si istý, že neobsahujú pesticídy. Avšak proti gustu žiaden dišputát, preto vám odporúčame konzumovať jablká Belmac tak, ako vám chutia najlepšie.

Názor k “Odrody jabĺk a Belmac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.